Les nostres fibres

LES NOSTRES FIBRES

El matalasser tradicional, des de el segle XIV, sempre ha treballat amb materials i fibres que tenia a l’abast i en el seu entorn o properes -borres, clin, llana, plantes del camp, etc.

Aquestes són molt adequades per al descans a causa de les seves propietats saludables i a més, contribuïm a preservar el medi ambient sense perjudicar-lo ni malbaratar-lo.

Principalment utilitzem la llana ecològica, el cotó, el lli, el cànem, el bambú ,el miraguà, les pellofes de cereals, el jute, la fibra de coco, el làtex natural i l’oli de soja per nuclis, i un llarg nombre de plantes aromàtiques (espígol, artemisa, flor de taronger…) que posem a l’interior de les nostres peces de descans.

A tall de resum us en expliquem algunes:

LA LLANA

La llana absorbeix i expulsa la humitat, acumula la calor corporal i la regula. És autoimmune per naturalesa als àcars. És també un escut protector de les forces tel·lúriques i un neutralitzant de les càrregues electrostàtiques. El benestar que implica dormir en un matalàs de llana es tradueix en una baixada del ritme cardíac i en un relaxament corporal. Al mateix temps, implica beneficis per a la salut, ja que alleuja les molèsties de les malalties reumàtiques, de la transpiració excessiva, etc. És molt convenient per refer-se de les molèsties estomacals, refredats, grips i fa més suportables les malalties del son, així com l’insomni i la fibromiàlgia.

EL MIRAGUÀ

És una fibra que també es troba en el nostre país. L’arbre fa una beina de color verd clar, molt suau al tacte que protegeix unes llavors groguenques envoltades d’uns filaments, que es converteixen en un borrissol suau com la seda. És per això que li diuen el cotó de seda. No es pot teixir, i per tant s’utilitza per farciments de coixins, matalassos o altres. És resistent a l’aigua i humitat, elàstic, molt lleuger i inodor. L’alt percentatge d’aire a la fibra fa que sigui transpirable i serveixi d’aïllament tèrmic.

LES PALLOFES D’ESPELTA

Per les seves múltiples qualitats, la seva flexibilitat i la perfecta adaptació al cos, els farciments amb closca d’espelta són molt aconsellables per a totes les edats. A més a més, donen sensació de frescor a l’estiu i de calidesa a l’hivern. Té propietats terapèutiques per alleugerir migranyes, reuma, gota, afavorint la circulació sanguínia. A més, regula la temperatura corporal i proporciona una correcta col·locació de la columna. Neutralitza les energies tel·lúriques (conjunt de radiacions que emanen de la terra i que, en alguns llocs, són nocives per a la nostra salut).

LLI

És una planta herbàcia de la família de les linàcies, dins les plantes dicotiledònies, conreada principalment per la fibra en tèxtil o per obtenir oli. Tot i que és popularment coneguda pel teixit que se n’extreu, té característiques medicinals molt importants. Es caracteritza per ser una fibra molt absorbent de la humitat ( fins un 20%) i per tant els seus teixits son frescos. No permet que hi creixin bacteris. La seva confecció no es fàcil però son teixits forts i de llarga durada.

CÀNEM

Antigament, en algunes cases rurals que tenien camps i horts, es conreava el cànem. Això era un recurs, per fer estris, cordes i teixits per vestir. La diversa utilitat del cànem i la seva qualitat li va valer en algunes èpoques la consideració de planta sagrada. Des del segle V a C fins a finals del segle XIX, el 90 % de les cordes i veles per a navegació i moltes xarxes de pesca es feien amb cànem. La disminució del seu cultiu als països industrialitzats va començar arran d’una confusa política de prohibició de la marihuana, que va afectar directament al cànem, en els anys 1930. El cànem es considera la fibra tèxtil d’origen vegetal més llarga, suau i resistent. La tela que s’elabora amb ella pot presentar diferents qualitats, de vegades més aspra i altres més suau que el cotó. També és més aïllant, fresca, absorbent i duradora.

COTÓ

El cotó és una fibra vegetal natural de gran importància econòmica com a matèria primera per a la fabricació de teixits i peces de roba. La generalització del seu ús es deu sobretot a la facilitat amb què la fibra es pot trenar en fils. La resistència, l’absorbència i la facilitat amb què es renta i es tenyeix també contribueixen que el cotó es presenti amb  molts  gèneres tèxtils  variats.

El cotó per confeccionar els complements de descans que presentem s’obté de la cooperativa “Las Marismas” de Lebrija (Sevilla), la qual conrea el cotó seguint els criteris de producció integrada. El cotó es teixeix en telers del Berguedà.