L’ofici del matalasser es remunta al segle XIV, amb el sorgiment de l’especialització i l’aparició del gremis. Els matalassers exercien l’ofici, com molts altres artesans tradicionals, de forma ambulant; anaven de casa en casa amb les seves escasses eines i muntaven en cada ocasió el seu improvisat taller al carrer, a les golfes o als terrats de les cases. Fins no fa gaire temps, a tots els pobles i ciutats hi havia un matalasser/a i, com en la majoria d’oficis, el coneixement es transmetia de generació en generació.
Present i futur de l’ofici del matalasser
L’ofici artesanal ha perdurat fins avui i ha resolt les necessitats quotidianes del descans de cada persona. El matalasser treballa de manera personalitzada cada matalàs o coixí; el fa un a un i té en compte les singularitats de cada persona: les característiques morfològiques, així com possibles patologies físiques o dolors crònics.
Avui en dia, han proliferat botigues especialitzades en matalassos, però els productes que ofereixen són produïts de forma industrial i estandarditzada. Al mateix temps, en alguns casos, les persones que atenen són venedors, però no professionals del sector.
El futur de l’ofici és difícil a causa, principalment, del tipus d’economia de mercat actual, ja que afavoreix les grans marques o centres comercials en detriment del petit artesà.
TÈCNIQUES:
La feina del matalasser, un cop té la llana neta i cardada, es basa en confeccionar el matalàs que, bàsicament, consisteix en els següents passos:
- Picar la llana: la llana cal estarrufar-la i extreure’n la pols i les impureses perquè quedi flonja i neta.
- Tallar i senyalar les teles: les teles es tallen tenint en compte les mides del somier o de la base on reposa el matalàs. També se senyalen els punts on van les vetes.
- Fer els ullets: es fan uns forats aparellats i es posen uns ullets que permeten lligar-hi unes vetes per evitar el desplaçament de la llana.
- Repartir la llana i posar les vetes: es col·loca i es reparteix uniformement la llana per tot el matalàs per després lligar les vetes que travessen el matalàs tant per sobre com per sota.
Cosir les teles i fer el rivet: es cus i es tanca el matalàs amb el “punt amagat” per llavors enllestir la feina amb el borlet anglès.
Materials del matalasser
El matalasser tradicional sempre ha treballat amb materials que tenia a l’abast i al seu entorn -borres, clin, llana, etc.- i molt adequats per al descans a causa de les seves propietats saludables. Els materials són:
Llana
La llana absorbeix i expulsa la humitat, acumula la calor corporal i la regula. És autoimmune per naturalesa als àcars. És també un escut protector de les forces tel·lúriques i un neutralitzant de les càrregues electrostàtiques. El benestar que implica dormir en un matalàs de llana es tradueix en una baixada del ritme cardíac i en un relaxament corporal. Al mateix temps, implica beneficis per a la salut, ja que alleuja les molèsties de les malalties reumàtiques, de la transpiració excessiva, etc. És molt convenient per refer-se de les molèsties estomacals, refredats, grips i fa més suportables les malalties del son, així com l’insomni i la fibromiàlgia.
Miraguà
És resistent, elàstic, molt lleuger i inodor. L’alt percentatge d’aire a la fibra fa que sigui transpirable i serveixi d’aïllament tèrmic.
Pallofes d’espelta
Per les seves múltiples qualitats, la seva flexibilitat i la perfecta adaptació al cos, els farciments amb closca d’espelta són molt aconsellables per a totes les edats. A més a més, donen sensació de frescor a l’estiu i de calidesa a l’hivern.
Les seves qualitats terapèutiques són:
- Mitiga alguns dolors com migranyes, mals de cap, etc. A més dels dolors produïts per reuma o gota.
- Afavoreix la circulació, alleuja les varius i ajuda al descans de les cames.
- Redueix l’insomni i el nerviosisme.
- Alleuja la sinusitis i algunes al·lèrgies.
- Regula la temperatura corporal, ja que permet la transpiració i l’absorció de la humitat.
- Proporciona una correcta posició de la columna.
- Neutralitza les energies tel·lúriques (conjunt de radiacions que emanen de la terra i que, en alguns llocs, són nocives per a la nostra salut).
El cànem
El cànem ha estat utilitzat com a material de llit durant segles. És resistent a la floridura i és extremadament fort. De fet, és tres vegades més fort que el cotó, per la qual cosa crea un matalàs molt ferm.
L’espígol
L’espígol és una planta remeiera que tradicionalment s’ha fet servir molt a Catalunya per les seves propietats medicinals (relaxant, antireumàtica, sedant, digestiva, desinfectant…). És especialment indicada en el món del descans per afavorir el son.
Des d’Ecomatalasser t’animem a descobrir els nostres productes fets a mà.