El cos humà té una gran capacitat per regenerar-se; cicatritza les ferides amb facilitat o genera febre per eliminar virus i bacteris, entre altres. Ara bé, és el propi acte de dormir el que ens repara i ens permet recuperar-nos amb major facilitat. Aquest procés es produeix gràcies a la funció de la glàndula Pineal, situada al centre del cervell, que segrega una hormona bàsica; la melatonina.

La melatonina, doncs, es produeix durant la nit, únicament en circumstàncies molt concretes, quan el cos té suficient temps per realitzar tot el procés complet. Així doncs, la segregació de melatonina sol iniciar-se quan ja han finalitzat totes les altres funcions bàsiques de l’organisme, especialment la digestió. Per aquest motiu, si acostumem a sopar tard i mengem una gran quantitat d’aliments, el nostre organisme tardarà més en iniciar l’activitat segregadora de melatonina i tindrem menys possibilitats de recuperar-nos amb èxit durant la nit.

En segon lloc, la glàndula Pineal necessita que la temperatura ambient sigui lleugerament fresca. Així, les calefaccions altes a l’hivern no afavoreixen l’efecte recuperador per dormir.

Finalment, també cal tenir en compte que la melatonina només es produeix quan l’entorn està complement fosc i no hi ha llum de cap tipus. Per tant, si ens aixequem amb una sensació de casament i de poc descans pot ser causat per una excessiva contaminació lumínica durant la nit.