De viscoelàstic, de molles, d’espuma, de gel, de làtex, de visco làtex…l’oferta de matalassos és molt àmplia. En general, però, tots ells tenen en comú que estan fabricats a partir de materials de naturalesa artificial i contaminant.

Per això, el reciclatge de matalassos es converteix en un problema. La seva renovació recomanada és de 10 anys, concretament la mitjana espanyola és de 12,5 anys, per tant cadascú de nosaltres genera cada 10-15 anys entre 10 i 20 kg de residus en forma de matalàs. Per aquest motiu és molt important la conscienciació sobre la reutilització dels materials que conformen aquest element indispensable de les nostres llars. En primer lloc, si el matalàs encara es troba en bon estat la primera opció a tenir en compte és reutilitzar-lo i donar-lo a algú que li faci servei o vendre’l. En cas que sigui vell, el mateix fabricant pot emportar-se`l quan et portin el nou a casa. Així, els diferents materials de fabricació d’aquest, podran utilitzar-se per altres usos alternatius: l’espuma per aïllaments, la fusta per estelles per cremar, el teixit de cotó per filtres industrials i les motlles de metall es poden fondre i tornar a fer-ne de noves.

Si cap d’aquestes opcions no us ha fet el pes i porteu una part d’artista dins vostre, també podeu optar per utilitzar els matalassos vells per crear obres d’art. Un exemple? El que fa l’artista francesa, Lor-K als carrers de París. El projecte artístic d’aquesta francesa que porta el nom de “Eat me”, consisteix en transformar els matalassos i teles abandonades a les escombraries o als carrers de la ciutat en peces de menjar amb un realisme increïble. Després de transformar-los, Lor-K retorna les peces al seu lloc d’origen convertides en creacions culinàries.

Ara bé, els matalassos fabricats amb llana o altres tipus de materials naturals com els cereals o les fibres provinents de la natura, com els fabricats a l’Ecomatalasser, tenen un altre procés de reciclatge ben diferent. En molts casos, aquests matalassos fets amb materials naturals tenen una vida útils més llarga, com és el cas dels de llana que passats 10 anys no s’han de llençar sinó refer i reconfeccionar.

Per a més informació i les fotos de l’artista Lor-K

http://www.playgroundmag.net/noticias/actualidad/Eat_me-Lor-K-arte_urbano_0_1766823317.html