A l’hora d’escollir un matalàs ens fixem molt en la seva fermesa i comoditat, en el seu preu i fins i tot en la seva estètica, però pocs indaguem en com poden afectar a la nostra salut els materials de què està fet o quin impacte ambiental té la seva fabricació. Com ja vam exposar a l’entrada “El son reparador”, el son té una important funció reparadora en el nostre organisme, per aquest motiu hauríem d’intentar dormir en un espai el més saludable possible. Si el matalàs, el coixí o fins i tot la roba de llit estan plens de químics tòxics, el sistema immune haurà de combatre aquests, en lloc de complir la seva funció reparadora.

En els matalassos convencionals d’avui en dia, els materials utilitzats més comuns inclouen teles i productes sintètics derivats de la indústria petroquímica. La llista d’ingredients pot incloure polièster, poliuretà, escuma de poliestirè, niló, etc.

A més, estan tractats amb certs químics, anomenats retardants de flama, per reduir la seva característica inflamable entre els quals es troben el formaldehid, l’àcid bòric i la melamina. Aquests retardants de flama s’acumulen en els teixits dels humans i segons mostren algunes investigacions, poden tenir efectes perillosos per a la salut, incloent alteracions hormonals, irritació crònica dels pulmons i dels conductes nasals, problemes de la pell o mals de cap.

A més, el seu impacte ambiental és gran, ja que la barreja dels materials i els productes amb què són tractats fan que no siguin fàcilment reciclables en finalitzar la seva vida útil.
De fet, cada vegada són més les persones que, interessades en un estil de vida saludable, decideixen donar una oportunitat als matalassos fabricats amb materials orgànics.

Escollint matalassos i coixins de materials naturals eliminem de manera fàcil una gran exposició a químics en el terç de vida que ens passem dormint. Per a això, des de l’Ecomatalasser apostem pels matalassos fabricats amb materials 100% naturals (i si pot ser ecològics) com làtex natural, llana, cotó, fibra de coco i cànem. A més, molts d’aquests materials naturals són resistents als gèrmens de la pols, que són un disparador per a l’asma i les al·lèrgies. Ens pots trobar a Biocultura Barcelona, Madrid o Valencia, on podràs comprovar els beneficis dels nostres productes artesanals.

Per aquells que no estan preparats per fer el salt a un nou matalàs orgànic, poden començar a acostumar-se als beneficis d’aquests tipus de matèries naturals amb un coixí o encoixinat, com els que fabrica l’Ecomatalasser.